Gå til hovedindhold

Prøve i Dansk (PD) sommer 2025

Læs om prøven

Indhold

    Prøve i Dansk 1,2 og 3 (PD1, PD2 og PD3) bliver afholdt to gange om året i maj/juni og november/december. Prøven udarbejdes af Udlændinge- og Integrationsministeriet.

    Kursister ved Sprogcenter Næstved bliver automatisk tilmeldt prøven. Er du ikke kursist ved sprogskolen, kan du tilmelde dig som selvstuderende. Det koster 1.575 kr.

    PD1 digital tilmelding
    PD2 digital tilmelding
    PD3 digital tilmelding

    Tilmeldingsfristen er den 3. marts 2025.

    Du kan også tilmelde dig ved kontoret. Husk at læse vores åbningstider. Skolen kan tage imod MobilePay og bankoverførsel, men ikke kort eller kontanter.

    Tilmelding er bindende. Det er ikke muligt at få gebyret retur når fristen er overskredet.

    Vi anbefaler at du læser information om prøven samt legitimations- og klagevejledning ved at følge links til højre under "Vil du vide mere?"

    PD3 kan suppleres med modul 6, der afsluttes med studieprøven (C1-niveau). Sprogcenter Næstved tilbyder ikke studieprøven henviser til Center for Dansk og Integration i Køge.

    Alle tre prøver består af en skriftlig del og en mundtlig del. Den skriftlige del består af læseforståelse og skriftlig fremstilling. Der gives karakter efter 7-trinskalaen. Du skal have et samlet gennemsnit på 02 for at bestå.

    Skriftlig prøve
    Skriftlig prøve i PD1: 15. maj 2025 kl. 9:00 - 12:00
    Skriftlig prøve i PD2: 14. maj 2025 kl. 9:00 - 12:30
    Skriftlig prøve i PD3: 13. maj 2025 kl. 9:00 - 13:30

    Du vil modtage den skriftlige karakter så snart skolen har fået den fra censor.

    Mundtlig prøve
    De mundtlige prøver afholdes i perioden 10. - 20 juni 2025. Du får besked om dato ca. 14 dage før den mundtlige prøve. Du kan desværre ikke selv ønske hvilken dag du har mundtlig prøve.

    Til PD1 og PD2 går du op til den mundtlige prøve sammen med en anden deltager. Til PD3 går du op alene.

    Emne til den mundtlige del af prøven
    Deltagere ved PD1 og PD2 skal selv vælge et emne til den mundtlige prøven. Skolen skal have dit emne senest på dagen for den skriftlige eksamen. Emnet skal være personligt og godkendes af skolen.

    Deltagere ved PD3 får deres emne af skolen 5 hverdage før den mundtlige prøve. Emnet til PD3 sendes på e-boks. Husk at give os besked hvis du ikke har e-boks.

    Sted
    Både den skriftlige og mundtlige prøve afholdes ved Sprogcenter Næstved, Nygårdsvej 110, 4700 Næstved. 
    Skolen har kun en lille P-plads, der hurtigt bliver fyldt. Der findes P-pladser ved Nygårdsvej 102.

    Legitimation - vigtigt
    Til både skriftlige og mundtlig prøve skal du medbringe og fremvise gyldig billedlegitimation. Dette er nødvendigt for at kunne deltage i prøven. Undersøg derfor i god tid om du har korrekt legitimation. Se vejledning nedenfor.

    Medbring til skriftlig eksamen
    Husk at medbringe egne ordbøger og eventuelt mad og drikke til de skriftlige prøver. Der må ikke være skrevet i ordbøgerne.

    Sygdom
    Der afholdes ikke sygeprøver. Hvis du er syg eller på anden måde forhindret i at deltage, må du desværre vente og tilmelde dig igen til den næste prøve. Du får ikke dit gebyr retur. 

    Udlevering af prøvebeviser
    Beviser for bestået PD udleveres til dimission (afslutning) på skolen. Hvis du ikke har mulighed for at deltage i dimissionen, kan du få beviset udleveret ved kontoret. Skolen giver besked når dit bevis er klart.

    Klager
    Du kan klage over prøven. Klagen skal indleveres skriftligt til skolen senest 4 uger efter prøven har fundet sted. (se vejledning nedenfor)

    Brug af PC.
    Til den skriftlige prøve kan du selv vælge om du vil skrive i hånden (blyant, kuglepen) eller på PC. Brugen af PC gælder kun ved skriftlig fremstilling, ikke læseforståelse. PC stilles til rådighed af skolen. Skolen må kun hjælpe ved tekniske problemer, så det er vigtigt at du er vant til at bruge en PC. 

    Du kan vælge brug af PC når du tilmelder dig digitalt eller på skolen.

    Særlige vilkår
    Du kan søge om at tage prøven under særlige vilkår pga. af en funktionsnedsættelse. Særlige vilkår kan f.eks. være forlænget tid, enelokale eller brug af hjælpemidler. Ønsker du at gå til prøven under særlige vilkår, bedes du kontakte skolen. Du skal udfylde en blanket og give skolen dokumenter der bekræfter dit behov. Dette kan f.eks. være en lægeerklæring / udtalelse fra en fagperson eller en officiel udredning.

    Skolen skal have din ansøgning om særlige vilkår senest 8 uger før prøven afholdes.

    Husk at bruge sikker mail hvis du sender private eller personfølsomme oplysninger, f.eks. dit cpr-nummer. Klik her for sikker mail

    Prøve i Dansk 1 (PD1) indeholder en skriftlig og en mundtlig del. Den skriftlige del består af læseforståelse og skriftlig fremstilling. Den mundtlige del består af mundtlig kommunikation.

    Du får en karakter for den skriftlige del og en karakter for den mundtlige del. Prøven er bestået, hvis du får et karaktergennemsnit på mindst 2,0. I beregningen af gennemsnittet vægtes den mundtlige del med to tredjedele, og den skriftlige del med en tredjedel.

    I The Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) relaterer den skriftlige del af prøven til niveauet A2 og den mundtlige del relaterer til niveauet B1.

    Prøve i Dansk 2 (PD2) indeholder en skriftlig og en mundtlig del. I den skriftlige del bliver du testet i læseforståelse og skriftlig fremstilling. Den mundtlige del består af mundtlig kommunikation.  

    Du får en karakter for læseforståelse, en karakter for skriftlig fremstilling og en karakter for mundtlig kommunikation. Prøven er bestået, hvis du får et karaktergennemsnit på mindst 2,0. I beregningen af gennemsnittet tæller mundtlig kommunikation dobbelt.

    I Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) relaterer den skriftlige del af prøven til niveauet B1 og den mundtlige del relaterer sig til niveauet B1+.

    Prøve i Dansk 3 (PD3) indeholder en skriftlig og en mundtlig del. Den skriftlige del består af læseforståelse og skriftlig fremstilling. Den mundtlige del består af mundtlig kommunikation.

    Du får en karakter for læseforståelse, en karakter for skriftlig fremstilling og en karakter for mundtlig kommunikation. Prøven er bestået, hvis du får et karaktergennemsnit på mindst 2,0. I beregningen af gennemsnittet tæller mundtlig kommunikation dobbelt. 

    I Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) relaterer den skriftlige del af prøven til niveauet B2 og den mundtlige del relaterer sig til niveauet B2.

    Prøve i Dansk følger ministeries retningslinjer

    Mobiltelefoner, Smartwatch, musikafspillere eller anden form for teknisk udstyr må ikke medtages i lokalet.

    Tasker og overtøj skal placeres efter skolens anvisning.

    Man må ikke snakke sammen under prøven.

    Hvis du skal på toilettet, ræk da hånden i vejret og vent på en tilsynsførende.

    Lokalet må ikke forlades uden en tilsynsførende.

    De første og sidste 15 minutter af prøven må du ikke gå, heller ikke hvis du afleverer din opgave.

    Opgaverne skal underskrives af en tilsynsførende, før du forlader prøven. 

    Vi afholder gratis informationsmøde for selvstuderende på PD2 og PD3.

    Torsdag den 24. oktober 2024 kl. 17:00 i lokale UV14.

    Adressen er Sprogcenter Næstved, Nygårdsvej 110, 4700 Næstved.

    På mødet vil du få information om:

    • Legitimation
    • Den skriftlige prøve
    • Den mundtlige prøve
    • Karakterer og klagemuligheder

    Vi vil også snakke om mundtlige emner til PD2. Det er en god idé, at du tænker over, hvad du gerne vil fortælle om til din mundtlige prøve. PD3 deltagere kan ikke selv vælge deres emne, men får dette oplyst af skolen.

    Her er eksempler på gode emner til PD2:

    • Mit arbejde som buschauffør
    • Min praktik i en børnehave
    • Min datters/søns skolestart i Danmark
    • Min uddannelse som buschauffør
    • Min fritidsinteresse - fodbold
    • Min ferie på Bornholm
    • Min sunde livsstil 

    På kurserne vil du få hjælp til at forberede dig til din danskprøve.

    Torsdag den 31. oktober kl. 17:00 - 19:30 (læseforståelse) 
    Torsdag den 7. november kl. 17:00 - 19:30 (skriftlig fremstilling)
    Torsdag den 21. november kl. 17:00 - 19:30 (mundtlig)

    Adressen er Sprogcenter Næstved, Nygårdsvej 110, 4700 Næstved.

    Der skal være mindst 5 deltagere tilmeldt kurset før det bliver afholdes. Du får naturligvis dine penge retur hvis kurset aflyses.

    På mini-kurset bliver du introduceret til prøvens tre dele: læseforståelse, skriftlig fremstilling samt mundtlig fremstilling. Kurset har tre mødegange og hver kursusgang har sit eget fokus.

    Vi gennemgår regler, strategier, spørgsmålstyper og genre fælles og der vil være tid til individuel løsning af opgaver samt individuel feedback. Der vil derudover også være mulighed for opgaver til løsning hjemme.

    Ved kursets sidste gang har PD2 fokus på gruppearbejde, da den mundtlige prøve ved PD2 gennemføres som par. Den mundtlige præsentation ved PD3 er individuel.

    Underviseren på kurset har erfaring med danskprøve og er også eksaminator for privatister på PD2 / PD3.

    Tilmelding og betaling

    Prisen er 1.200 DKK for i alt 9 lektioner a 45 minutter. Beløbet overføres til MobilePay 401845 – husk at skrive fornavn, efternavn og enten PD2 eller PD3 under kommentar. Send derefter venligst en mail til sprogcenter@naestved.dk med dit navn, hvor du vedhæfter MobilePay-kvitteringen.

    Husk at bruge sikker mail hvis du sender private eller personfølsomme oplysninger, f.eks. dit cpr-nummer. Klik her for sikker mail

    Du kan kun deltage i en danskprøve, hvis du foreviser korrekt legitimation ved prøven. Du skal vise legitimation ved både den skriftlige og den mundtlige del af prøven.

    Kørekort kan ikke bruges som legitimation ved prøven i november 2024 og fremefter. Følgende
    vil kunne anvendes:

    Legitimation ved Prøve i Dansk 1, Prøve i Dansk 2, Prøve i Dansk 3 og Studieprøven:

    • Pas, opholdskort, fremmedpas eller konventionspas udstedt af en offentlig myndighed i Danmark.

    • Pas eller identitetskort udstedt af en offentlig myndighed i et andet EU-/EØS-medlemsland eller i Schweiz.

    • Pas eller anden gyldig rejselegitimation med billede udstedt af en offentlig myndighed i et andet land end ovenfor oplistet.

    Det er dit eget ansvar at sikre, at du medbringer korrekt legitimation på prøvedagen. Hvis du ikke kan forevise korrekt legitimation, kan du ikke deltage i prøven. Du skal vise det originale dokument. En kopi eller et foto kan ikke bruges.

    Hvis du har din legitimation liggende hos fx Udlændingestyrelsen på grund af sagsbehandling, skal du selv sørge for at anmode om at få legitimationen udleveret i god tid før prøven.

    Anden legitimation

    Hvis du ikke har en af de gyldige former for legitimation, kan du i nogle tilfælde få tilladelse til at anvende en anden form for legitimation. Du skal ansøge om dette hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) senest 4 uger inden prøven.

    SIRI kan ikke give dispensation til anvendelse af kørekort som legitimation.

    Se mere på www.danskogproever.dk/borger/danskproever/proevedato-tilmelding-og-pris/ eller spørg dit sprogcenter om hjælp.

    Hvis du får tilladelse af SIRI til at benytte en anden form for legitimation, skal tilladelsen og den alternative legitimation medbringes til prøven.

    ---

    Sørg for i god tid inden prøven at sikre, at du har den nødvendige legitimation (så du evt. kan nå at skaffe korrekt legitimation, hvis du ikke allerede har det).

    Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har den rette legitimation, så spørg sprogcenteret om hjælp i god tid inden prøven.

    Husk at medbringe legitimationen på prøvedagen.

    Line Christiane Cramer
    Sprogcenterleder  

    Hvis du ikke er tilfreds med afgørelsen i forbindelse med en afsluttende prøve, eller hvis du er utilfreds med forhold i forbindelse med prøveforløbet, så kan du klage. Reglerne om klage over prøver findes i prøvebekendtgørelsen.

    Sådan klager du 

    Din klage skal være skriftlig, og den skal sendes eller afleveres til lederen af det sprogcenter, der har afholdt prøven. Du kan vælge at skrive din klage ind i et skema link til klage-skema.

    Der er en frist på fire uger 

    • Hvis du vil klage over prøveforløbet, skal du klage inden fire uger efter prøven. 

    • Hvis du vil klage over bedømmelsen af prøven, skal du klage inden fire uger efter, at du har fået meddelelse om afgørelsen eller karakteren. 

    • Du har ret til uden betaling at få udleveret kopi af din skriftlige opgavebesvarelse og af prøvegrundlaget ved mundtlig prøve

    Sådan behandles din klage
    Sprogcenterlederen vil bede eksaminator og censor udtale sig. De vil normalt få en frist på to uger (juli tæller ikke med) til at udtale sig. Du vil få mulighed for at give kommentarer til eksaminator og censors udtalelse. Du vil normalt få en frist på en uge. 
    Sprogcenterlederen afgør, om klagen skal afvises, eller om du skal have tilbud om en ny prøve. Lederen kan også beslutte, at sagen skal sendes videre til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). 

    Lederen skal sende sagen videre til SIRI, hvis: 

    • der ved prøveforløbet eller bedømmelsen er forekommet væsentlige proceduremæssige mangler 

    • der foreligger andre særlige omstændigheder, der giver anledning til berettiget tvivl om bedømmelsen 

    SIRI kan afvise klagen eller tilbyde dig ombedømmelse eller omprøve.

    Du kan anke til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)

    Hvis du er utilfreds med lederens afgørelse i din klagesag, kan du klage videre til SIRI. Du skal klage inden fire uger efter, du har fået meddelelse om afgørelsen. Klagen skal være skriftlig, og den skal sendes gennem sprogcenterlederen. SIRI får også en udtalelse fra lederen. Du får mulighed for at kommentere lederens udtalelse. SIRI kan afvise klagen eller beslutte, at der skal ske en ombedømmelse, eller at du skal have tilbud om en ny prøve.

    Line Christiane Cramer 
    Sprogcenterleder 

    Sidst opdateret: 15. november 2024