Gå til hovedindhold

Medborgerskabsprøven 29. maj 2024

Medborgerskabsprøven er en skriftlig test der handler om dansk folkestyre, hverdagsliv, kultur og historie. Du kan tilmelde dig prøven digitalt her.

Indhold

    Prøven består af 25 skriftlige spørgsmål og varer 30 minutter. Spørgsmålene stilles med udgangspunkt i det officielle læremateriale, som findes i en skriftlig udgave og i en lydversion. 

    Lærematerialet kan findes ved at klikke på linket til højre under "Vil du vide mere"

    Spørgsmålene er multiple choice-spørgsmål. Det betyder, at der til hvert spørgsmål er flere svar at vælge imellem. Du skal sætte kryds ved det svar, du mener, er rigtigt. Der er kun ét rigtigt svar på hvert spørgsmål, og du må derfor kun sætte ét kryds. 

    For at bestå prøven skal du have mindst 20 af de 25 spørgsmål korrekte. Der laves nye spørgsmål til hver prøve.

    Medborgerskabsprøven skal bestås hvis du ønsker permanent opholdstilladelse i Danmark.

    DER KAN OPLEVES TEKNISKE PROBLEMER MED MOBILEPAY. HVIS DET IKKE FUNGERER, BENYT VENLIGST BANKOVERFØRSEL VED BETALING.

    Du kan tilmelde dig Medborgerskabsprøven digitalt ved at følgende dette link:

    Medborgerskabsprøven digital tilmelding

    Du kan også udfylde en tilmeldingsblanket ved receptionen. Husk at læse vores åbningstider.

    Medborgerskabsprøven koster 874 kr.

    Ved både digital tilmelding og tilmelding via blanket på skolen kan betaling kan ske med MobilePay eller bankoverførsel. Skolen kan ikke tage imod kontanter.

    Tilmeldingsfristen er 24. april 2024.

    Bemærk at tilmelding er bindende. Det er ikke muligt at få gebyret retur når tilmeldelsesfristen er overskredet.

    Du kan ansøge om at tage prøven under særlige vilkår. Særlige vilkår kan f.eks. være forlænget tid, enelokale, særlige hjælpemidler eller at have en hjælper med i lokalet. Ønsker du at gå til prøven under særlige vilkår, bedes du kontakte skolen. Du skal udfylde en blanket og indsende dokumenter der bekræfter dit behov. Dette kan f.eks. være en lægeerklæring / udtalelse fra en fagperson eller en officiel udredning.

    Medborgerskabsprøven afholdes den 29. maj kl. 11.00. (Kom gerne senest 10:30)

    Tilmeldingsfristen er 24. april 2024.

    Prøven afholdes ved Sprogcenter Næstved, Nygårdsvej 110, 4700 Næstved.

    Skolen sender dig information i e-boks med tid og sted før prøven. Giv os besked hvis du ikke har e-boks.

    Legitimation (vigtigt)
    Til både den skriftlige og den mundtlige prøve skal du medbringe og fremvise gyldig billedlegitimation. Dette kan være:

    Opholdskort, fremmedpas, konventionspas eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i Danmark.

    Pas, identitetskort eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i et andet EU-/EØS-medlemsland eller i Schweiz.

    Pas, som er udstedt af en offentlig myndighed i et andet land end de overfor nævnte lande, og hvori der er isat en opholdssticker.

    Se også vejledning nedenfor.

    For at få permanent opholdstilladelse i Danmark skal man bestå en række grundlæggende betingelser. Desuden skal man opfylde to ud af fire supplerende betingelser. En af disse kan opfyldes ved, at man består medborgerskabsprøven. 
     
    Alle udlændinge, der har ansøgt eller vil ansøge om tidsubegrænset opholdstilladelse, kan gå op til prøven.  
     
    Dette informationsbrev indeholder følgende afsnit: 
     
    1.    Prøvens indhold 
    2.    Sådan forbereder du dig til prøven 
    3.    Sådan melder du dig til prøven 
    4.    Det skal du gøre, hvis du har brug for særlig hjælp under prøven 
    5.    Legitimation 
    6.    Sådan foregår prøveafholdelsen 
    7.    Klageregler 
    8.    Indsendelse af prøvebevis 
    9.    Kontakt 
     
    1. Prøvens indhold   
     
    Medborgerskabsprøven består af 25 skriftlige spørgsmål om det danske folkestyre og hverdagsliv samt dansk kultur og historie. Spørgsmålene stilles med udgangspunkt i lærematerialet Læremateriale til Medborgerskabsprøven – demokrati og hverdagsliv i Danmark.  
     
    Du har 30 minutter til at svare på de 25 spørgsmål. Spørgsmålene er multiple choice-spørgsmål. Det betyder, at der til hvert spørgsmål er flere svar at vælge imellem. Du skal sætte kryds ved det svar, du mener, er rigtigt.  
    Der er kun ét rigtigt svar på hvert spørgsmål, og du må derfor kun sætte ét kryds.   
     
    For at bestå prøven skal du besvare mindst 20 af de 25 spørgsmål korrekt.  
     
    2. Sådan forbereder du dig til prøven

    Du kan forberede dig til prøven ved at læse Læremateriale til Medborgerskabsprøven – demokrati og hverdagsliv i Danmark. Lærematerialet er på 152 sider og består af 26 fakta-ark. Alle spørgsmål i Medborgerskabsprøven stilles med udgangspunkt i dette materiale. 

    Lærematerialet samt lydversioner af lærematerialet kan downloades gratis på www.danskogproever.dk

    NB! På internettet kan der være sider, som indeholder spørgsmål, der angiveligt stilles til Medborgerskabsprøven. På disse sider er der også mulighed for at tage en prøve og få oplyst, om besvarelsen er korrekt. Vær opmærksom på, at der ikke er tale om officielle hjemmesider fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), og at indholdet af sådanne sider ikke kan anvendes som alternativ til lærematerialet ved forberedelse til Medborgerskabsprøven. 

    3. Sådan melder du dig til prøven

    Hvor afholdes prøven? 

    Prøven afholdes af en række sprogcentre landet over. Du kan finde en liste over prøveafholdere, www.danskogproever.dk.   

    Hvornår afholdes prøven? 

    Medborgerskabsprøven afholdes 2 gange om året – i maj/juni og i november/december. Dato og tidspunkt for den kommende medborgerskabsprøve kan findes på www.danskogproever.dk

    Der afholdes ikke sygeprøve til Medborgerskabsprøven. Hvis du bliver syg, må du derfor vente og tilmelde dig en ny prøve den følgende prøvetermin. Du skal betale et nyt gebyr i forbindelse med den nye tilmelding. 

    Tilmelding  

    Du skal tilmelde dig prøven senest 5 uger før prøvens afholdelse. Du kan finde datoer for tilmeldingsfristen på www.danskogproever.dk 

    Tilmelding til Medborgerskabsprøven skal ske hos det sprogcenter, hvor du ønsker at aflægge prøven. Du kan møde op personligt, eller du kan ringe eller sende en e-mail til sprogcenteret for at tilmelde dig. Hos mange sprogcentre kan du også tilmelde dig online. 

    Ved tilmelding til prøven skal du betale et gebyr på 847 kr. (2023-beløb). 

    4. Det skal du gøre, hvis du har brug for særlig hjælp under prøven

    Som udgangspunkt må du ikke medbringe en hjælper eller hjælpemidler, fx ordbøger, til Medborgerskabsprøven.  

    Du kan eventuelt få lov til at bruge hjælpemidler, hvis du har en funktionsnedsættelse. Hvis du fx er døv, blind eller ordblind, og din funktionsnedsættelse gør det vanskeligt for dig at deltage i prøven på samme betingelser som andre, kan du derfor søge om dispensation. 

    Der kan gives tilladelse til brug af hjælpemidler, der gør det muligt at ligestille personer med funktionsnedsættelse med andre prøvedeltagere. Der kan fx gives tilladelse til brug af tekniske hjælpemidler, tilstedeværelse af en hjælper og forlænget prøvetid.  

    Hvis du mener, du har behov for sådanne særlige hjælpemidler, kan du henvende dig til det sprogcenter, hvor du ønsker at aflægge prøven. Sprogcenteret kan vejlede dig om mulighederne for at få dispensation, dvs. tilladelse til brug af særlige hjælpemidler.  

    Du skal være opmærksom på, at du skal kunne dokumentere ikke åbenlyse funktionsnedsættelser med en udtalelse fra en læge, psykolog, synskonsulent eller anden sagkyndig, og udtalelsen må højst være 2 år gammel. Udtalelsen skal redegøre for de vanskeligheder, som funktionsnedsættelsen giver dig i forbindelse med at tage prøven. 

    5. Legitimation

    Du skal huske at medbringe korrekt legitimation på prøvedagen. Hvis du ikke kan fremvise korrekt legitimation, vil du ikke få adgang til prøven. 

    Legitimationen skal være en af følgende typer: 
    •    Opholdskort, fremmedpas, konventionspas eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i Danmark
    •    Pas, identitetskort eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i et andet EU-/EØSmedlemsland eller i Schweiz
    •    Pas, som er udstedt af en offentlig myndighed i et andet land end de ovenfor nævnte lande, og hvori der er isat en opholdssticker.

    Hvis du ikke har en af de nævnte former for legitimation, skal du ansøge Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) om tilladelse til at anvende anden legitimation ved prøven. Styrelsen skal have din ansøgning senest 4 uger før prøvens afholdelse. Se SIRI’s kontaktoplysninger i sidste afsnit af denne skrivelse.     

    Hvis du får tilladelse til at anvende anden legitimation ved prøven, skal tilladelsen og den godkendte alternative legitimation medbringes til prøven.  

    Hvis du har din legitimation liggende hos fx Udlændingestyrelsen på grund af en aktuel sagsbehandling, skal du selv sørge for at anmode Udlændingestyrelsen om enten at få legitimationen udleveret eller at få en attesteret kopi af legitimationen.  

    Det er dit eget ansvar at medbringe korrekt legitimation på prøvedagen. 

    6. Sådan foregår prøveafholdelsen

    Før prøven  

    Det er vigtigt, at du møder op i god tid, før prøven begynder. Prøvelokalet åbner senest 10 minutter før prøvens begyndelse. Husk legitimation.  

    Mens prøven er i gang 

    Ved prøvens begyndelse bliver opgavehæfterne delt ud. Du skal skrive dit navn, CPR-nummer og prøvenummer på forsiden af opgavehæftet og besvare spørgsmålene inde i hæftet. 

    Hvis du mener, du har besvaret et spørgsmål forkert, kan du inden for prøvetiden rette i din besvarelse. Eventuelle rettelser skal markeres tydeligt. Det betyder, at et svar, som du har fortrudt, skal streges over.  

    Vær særligt opmærksom på, at der gælder en række regler under prøven: 
    •    Du må ikke medbringe ordbøger eller andre hjælpemidler til prøven.
    •    Du må heller ikke medbringe mobiltelefon, smartwatch, musikafspiller eller lignende teknisk udstyr.
    •    Du må ikke have kontakt med de andre prøvedeltagere under prøven.
    •    Du skal række hånden op, hvis du vil tale med en tilsynsførende.
    •    Du må ikke forlade din plads uden tilladelse fra en tilsynsførende, heller ikke hvis du blot skal på toilettet.
    •    Du må ikke forlade din plads det første og det sidste kvarter af prøvetiden.
    •    Den tilsynsførende fortæller, når de 30 minutters prøvetid er gået. Du må ikke forlade din plads, før den tilsynsførende har hentet din besvarelse og attesteret modtagelsen. Du må ikke fjerne opgavesættet fra prøvelokalet

    Overtrædelse af disse regler kan medføre bortvisning. 

    Resultat af prøven  

    Der kan gå op til 4 uger, før resultatet af prøven foreligger. 

    Hvis du består prøven, udsteder sprogcenteret et prøvebevis til dig. 

    Hvis du ikke består prøven, kan du gå op til en ny prøve i den følgende prøvetermin mod betaling af nyt gebyr. 

    7. Klageregler

    Klage over forhold i forbindelse med prøven
     
    Du har mulighed for at klage over forhold i forbindelse med prøven. Klagen kan angå prøvegrundlaget, prøveforløbet eller bedømmelsen af prøven. Klagen skal indgives til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), senest 4 uger efter at bedømmelsen af prøven har fundet sted. Klagen skal indgives individuelt, og den skal være skriftlig og indeholde en begrundelse.  

    Du kan anmode sprogcenteret om at få udleveret en kopi af din skriftlige besvarelse uden betaling. Efter prøven kan du finde prøvespørgsmålene og retteark på www.danskogproever.dk Du kan således sammenligne dine svar med de korrekte svar.  

    Se SIRIs kontaktoplysninger i sidste afsnit af denne skrivelse. 

    Klage over sprogcenterlederens afgørelser 

    Du har også mulighed for at klage over lederens afgørelse over retlige spørgsmål i forbindelse med prøveaflæggelse, herunder afgørelser om adgang til og tilmelding til prøver, afgørelser om udelukkelse fra prøve, afgørelser om hjælpemidler m.v. og afgørelser om bortvisning. Klagen skal indgives skriftligt til lederen af sprogcenteret inden 2 uger fra det tidspunkt, hvor den afgørelse, du vil klage over, er blevet meddelt. Sprogcenteret videresender klagen til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).  

    Udlevering af opgavebesvarelsen  

    Du kan anmode om at få udleveret en kopi af din skriftlige besvarelse uden betaling. 

    8. Indsendelse af prøvebevis

    Du har selv ansvaret for at indsende dit prøvebevis i forbindelse med din ansøgning om permanent opholdstilladelse. Du kan læse mere om ansøgningsprocessen på, www.nyidanmark.dk.  

    9. Kontakt

    Spørgsmål 

    Hvis du har spørgsmål, du ikke har fået svar på i denne informationsskrivelse, kan du henvende dig til det sprogcenter, hvor du vil eller har deltaget i prøven.   

    Dispensation til anden legitimation, klage over prøveforløbet m.v.  

    Hvis du vil ansøge om at benytte anden legitimation, ønsker at klage over forhold i forbindelse med prøven eller af anden grund har brug for at komme i kontakt med Styrelsen for International Rekruttering (SIRI) i forhold til en konkret sag, kan dette ske som Digital Post fra fx e-Boks, borger.dk eller Mit.dk. Vælg Styrelsen for International Rekruttering og Integration som modtager. Du bedes skrive ”Att. Dansk og Beskæftigelse – Medborgerskabsprøven” i emnefeltet. Du bedes tillige oplyse os om dit CPR-nummer, så vi kan svare via som Digital Post. Hvis du er fritaget for digital post, kan du spørge det sprogcenter, der afholder prøven, om de kan hjælpe dig med fremsendelse, eller du kan anvende fysisk brevpost. 

    Du kan også kontakte Styrelsen for International Rekruttering (SIRI) via almindelige mail på vidensproever@siri.dk.  

    Hvis SIRI skal behandle en konkret sag, skal du oplyse et CPR-nummer til brug for svar via Digital Post. Alternativt skal du oplyse en fysisk postadresse. Du opfordres til ikke at sende fortrolige eller følsomme personoplysninger via almindelig mail. 

    Gælder for både Medborgerskabs- og Indfødsretsprøve 
     
    Legitimation 
     
    Deltagelse i en prøve inden for danskuddannelserne for voksne udlændinge m.fl. er betinget af, at prøvedeltageren både ved den skriftlige og den mundtlige del af prøven foreviser legitimation med foto, jf. prøvebekendtgørelsen, § 7, stk. 1, nr. 2.  
     
    Legitimationen skal være en af de følgende (jf. prøvebekendtgørelsen, § 7, stk. 2):  
     
    1)    pas, opholdskort, fremmedpas, konventionspas eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i Danmark,  
    2)    pas, identitetskort eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i et andet EU-/EØS-medlemsland eller i Schweiz eller  
    3)    pas, som er udstedt af en offentlig myndighed i et andet land end de i nr. 1 og 2 nævnte lande, og hvori der er isat en opholdssticker eller en visumsticker til et Schengenland.  
     
    Hvis prøvedeltageren ikke er i besiddelse af en af de nævnte former for legitimation, skal prøvedeltageren ansøge Undervisningsministeriet om tilladelse til anvendelse af anden legitimation ved prøven.  
     
    Ansøgningen skal være ministeriet i hænde senest 8 uger før prøvens afholdelse (jf. prøvebekendtgørelsen, § 7, stk. 3).  
     
    Hvis prøvedeltageren får tilladelse til at medbringe en anden form for legitimation, skal tilladelsen medbringes ved prøven (jf. prøvebekendtgørelsen, § 7, stk. 4).  
     
    Det er prøvedeltagerens eget ansvar at sikre, at vedkommende medbringer korrekt legitimation på prøvedagen.  
     
    Nogle prøvedeltagere kan have deres legitimation liggende i Udlændingeservice på grund af en aktuel sagsbehandling. De skal i så fald selv sørge for (senest 8 uger før prøven) at anmode Udlændingeservice om enten at få legitimationen udleveret eller at få en attesteret kopi af legitimationen.  
     
    Hvis prøvedeltageren ikke foreviser legitimation ved prøven, bortvises prøvedeltageren fra prøven.  
     
    HUSK: 
     
    •    Sørg for i god tid inden prøven at sikre, at du har legitimationen (så du evt. kan nå at kontakte Udlændingeservice). 
    •    Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har den rette legitimation, så spørg hos udbyderen i god tid inden prøven. 
    •    Husk at medbringe legitimationen på prøvedagen! 
     
    Klagevejledning 
     
    Du kan klage over: 
    1. Prøvens afholdelse 
    Hvis du vil klage over prøvens afholdelse, skal du skrive til afdelingslederen inden 4 uger efter prøvedagen. Du kan for eksempel klage over støj i lokalet. 
     
    2. Prøvens afgørelse 
    Hvis du vil klage over din karakter, skal du skrive til afdelingslederen inden 4 uger efter, du har fået din karakter. 
    Du har ret til at få udleveret en kopi af prøven og din skriftlige besvarelse. 
     
    Forløb: 
    Du skal skrive en individuel klage. 
    Censor skal komme med sine argumenter senest to uger efter, du har afleveret din klage til lederen. 
    Lederen skriver til dig, hvilke argumenter eksaminator og censor har. 
    Du har derefter en uge til at komme med kommentarer. 
    Du modtager hurtigst muligt en skriftlig afgørelse og begrundelse fra lederen, hvor hun enten afviser din klage eller tilbyder en omprøve. 
    Hvis du bliver tilbudt en omprøve, skal du acceptere omprøven senest 2 uger efter. Omprøven vil gælde, selvom du får en lavere karakter. 
    Normalt ligger omprøven først i den næste prøvetermin. 
    Du kan klage over lederens afgørelse til ministeriet inden for 4 uger efter afgørelsen. Du skal aflevere en skriftlig klage til lederen, som sender den videre til ministeriet. 
    Du modtager en skriftlig afgørelse fra ministeriet. Du kan også klage over ministeriets afgørelse inden for 4 uger. 

    Sidst opdateret: 14. marts 2024