Indfødsretsprøven 26. november 2025
Information om prøven.
Vi anbefaler at du læser information om prøven inkl. legitimations- og klagevejledning ved at følge links til højre under "Vil du vide mere?"
Indfødsretsprøven afholdes to gange om året, sommer og vinter. Indfødsretsprøven består af 45 skriftlige spørgsmål om danske samfundsforhold og værdier samt dansk kultur og dansk historie. For at bestå prøven, skal 36 ud af de 45 spørgsmål være besvaret korrekt, og heraf 4 ud af de 5 spørgsmål om danske værdier.
Prøvens spørgsmål består af:
- 35 spørgsmål om dansk historie, samfund og kultur. Spørgsmålene stilles med udgangspunkt i det officielle læremateriale, som findes i en skriftlig udgave og i en lydversion. Det officielle læremateriale findes ved at følge linket til højre under "Vil du vide mere?".
- 5 uforberedte spørgsmål om aktuelle forhold og begivenheder i det danske samfund. Emnerne har haft væsentlig interesse i de danske nyhedsmedier inden for det sidste halve år før, prøven afholdes.
- 5 uforberedte spørgsmål om danske værdier, som kan handle om eksempelvis ytringsfrihed, ligestilling eller forholdet mellem religion og lovgivning.
Prøven varer 45 minutter og er skriftlig. Du må ikke anvende hjælpemidler til prøven. Spørgsmålene er multiple choice-spørgsmål. Det betyder, at der til hvert spørgsmål er flere svar at vælge imellem. Du skal sætte kryds ved det svar, du mener, er rigtigt. Der er kun ét rigtigt svar på hvert spørgsmål, og du må derfor kun sætte ét kryds.
Der laves nye spørgsmål til hver prøve.
Indfødsretsprøven skal bestås hvis du ønsker at blive dansk statsborger. Prøven udarbejdes af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)
Indfødsretsprøven blev tidligere kaldt Statsborgerskabsprøven.
PD3 kan suppleres med modul 6, der afsluttes med studieprøven (C1-niveau). Sprogcenter Næstved tilbyder ikke studieprøven henviser til Center for Dansk og Integration i Køge.
Du kan tilmelde dig prøven digitalt på forsiden eller udfylde en blanket ved receptionen på skolen. Husk at læse vores åbningstider. Ved tilmelding på skolen kan betaling foretages med MobilePay eller ved bankoverførsel. Skolen kan ikke tage imod kort eller kontanter.
Indfødsretsprøven koster 905 kr. Tilmeldingsfristen er senest 22. oktober 2025.
Betingelser, hvis du ønsker at framelde dig prøven
Framelding inden tilmeldingsfristens udløb - du får 100% af prøvegebyret refunderet. Vi fratrækker et administrationsgebyr på 100 kr.
Framelding herefter og senest 2 uger inden prøven - du får 50% af prøvegebyret refunderet.
Framelding senere end 2 uger inden prøven - du får ingen refusion af prøvegebyret.
Tid og sted
Indfødsretsprøven vinter 2025 afholdes
26. november 2025 kl. 13:00. (Mød senest 12:30)
Sprogcenter Næstved
Nygårdsvej 110
4700 Næstved
Parkering
Skolen har kun en lille P-plads, der hurtigt bliver fyldt. Der findes P-pladser ved Nygårdsvej 102.
Sygdom
Der afholdes ikke sygeprøver. Hvis du er syg eller forhindret i at deltage i prøven, må du desværre vente og tilmelde dig igen til næste prøve. Gebyret refunderes ikke ved udeblivelse.
Efter prøven
Der kan gå op til 4 uger, før resultatet af prøven foreligger. Hvis du består prøven, laver skolen et prøvebevis til dig. Du skal hente beviset på skolen. Du vil modtage besked fra skolen om resultat og afhentning af bevis. Du skal selv sende beviset videre til f.eks. udlændingestyrelsen eller andre myndigheder.
Hvis du ikke består prøven, kan du gå op til en ny prøve i den følgende prøvetermin mod betaling af nyt gebyr. Hvis du ikke består prøven og har brug for at dokumentere det, bedes du kontakte skolen.
Du kan søge om at tage prøven under særlige vilkår pga. af en funktionsnedsættelse. Særlige vilkår er typisk forlænget tid, enelokale eller hjælpemidler. Ønsker du at gå til prøven under særlige vilkår, bedes du kontakte skolen. Du skal udfylde en blanket og indsende dokumenter der bekræfter dit behov. Dette kan f.eks. være en lægeerklæring / udtalelse fra en fagperson eller en officiel udredning.
Skolen skal have din ansøgning om særlige vilkår senest 4 uger før prøven afholdes.
Husk at bruge sikker mail hvis du sender private eller personfølsomme oplysninger, f.eks. dit cpr-nummer. Klik her for sikker mail
Indfødsretsprøven følger ministeries retningslinjer.
For at komme ind til prøven, skal du igennem en sluse, hvor du skal fremvise gyldig billedlegitimation. Husk at tisse af, inden du går igennem slusen.
Når først du er kommet ind i lokalet og har sat dig på din plads, må du ikke forlade lokalet igen, inden prøven går i gang. Derfor er det vigtigt at huske at tisse af, inden du går igennem slusen.
Læg din legitimation på dit bord, når du har sat dig på din plads
Du skal række hånden op, hvis du vil tale med en tilsynsførende.
- Mobiltelefoner, Smartwatches, musikafspillere eller anden form for teknisk udstyr må ikke medtages i lokalet.
- Du må ikke medbringe ordbøger eller andre hjælpemidler til prøven.
- Tasker og overtøj skal placeres efter skolens anvisning.
- Man må ikke snakke sammen under prøven.
- Hvis du skal på toilettet, ræk da hånden i vejret og vent på en tilsynsførende.
- Lokalet må ikke forlades uden en tilsynsførende.
- Du må ikke gå fra prøven før de 45 minutter er gået, og en tilsynsførende har indsamlet din
besvarelse. - Den tilsynsførende fortæller, når de 45 minutters prøvetid er gået. Herefter må du ikke længere svare på prøven.
- Opgaverne skal underskrives af en tilsynsførende, før du forlader prøven.
- Man må ikke tage prøvemateriale med ud af lokalet efter prøven
Overtrædelse af disse regler kan medføre bortvisning og annullering af din besvarelse.
Vi anbefaler at du læser den officielle information om Indfødsretsprøven ved at følge links til højre på siden under "Vil du vide mere?"
UDDRAG OM LEGITIMATION
Du skal huske at medbringe korrekt legitimation på prøvedagen. Hvis du ikke kan fremvise korrekt legitimation, vil du ikke få adgang til prøven.
Den originale legitimation skal anvendes. En kopi eller et foto på mobiltelefon eller lignende kan ikke anvendes.
Tjek i god tid, at alle oplysninger tydeligt kan læses på din legitimation, og at dit billede tydeligt ligner dig.
Bemærk, at kørekort ikke kan anvendes til legitimation.
Følgende legitimation kan anvendes:
- Opholdskort, fremmedpas eller konventionspas som er udstedt af en offentlig myndighed i Danmark.
- Pas eller identitetskort udstedt af en offentlig myndighed i et andet EU-/EØS-medlemsland eller i Schweiz.
- Pas, som er udstedt af en offentlig myndighed i et andet land end de ovenfor nævnte lande, og hvori der er isat en opholdssticker.
Hvis du ikke har en af de nævnte former for legitimation, skal du ansøge Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) om tilladelse til at anvende anden legitimation ved prøven. SIRI kan ikke give tilladelse til at anvende et kørekort til legitimation. SIRI skal have din ansøgning om tilladelse til at anvende anden legitimation senest 4 uger før prøvens afholdelse. Hvis du får tilladelse til at anvende anden legitimation ved prøven, skal tilladelsen og den godkendte alternative legitimation medbringes til prøven.
Hvis du har din legitimation liggende hos fx Udlændingestyrelsen på grund af en aktuel sagsbehandling, skal du selv sørge for at anmode Udlændingestyrelsen om enten at få legitimationen udleveret eller at få en attesteret kopi af legitimationen. En attesteret kopi kan kun anvendes, hvis du har fået tilladelse hertil af SIRI (se ovenfor)
Det er dit eget ansvar at medbringe korrekt legitimation på prøvedagen.
UDDRAG OM KLAGEREGLER
Du kan klage over prøvegrundlaget, prøveforløbet eller bedømmelsen af din prøve. Klagen skal indgives senest 4 uger efter, at bedømmelsen af prøven har fundet sted. Klagen skal være individuel, og den skal være skriftlig og indeholde en begrundelse.
Du kan anmode Sprogcenter Næstved om at få udleveret en kopi af din skriftlige besvarelse uden betaling. Efter prøven kan du finde prøvespørgsmålene og rettearket i oversigten over tidligere indfødsretsprøver. Du kan således sammenligne dine svar med de korrekte svar.
Du kan kontakte Sprogcenter Næstved, hvis du har brug for vejledning i at klage.
Du kan indgive din klage over forhold ved prøven til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Klagen kan indsendes med Digital Post fx fra e-Boks, Mit.dk, Borger.dk eller via Digital Post appen. Vælg Styrelsen for International Rekruttering og Integration som modtager.
I emnefeltet skal du skrive "Att.: vidensproever@siri.dk". Herefter kontakter SIRI dig, enten for at høre yderligere eller for at meddele dig afgørelsen af sagen.